Markarbete

Publicerad: 2010-09-06

Svårighetsgrad: Bas

Galopptränarens bästa få-upp-flåset-tips

Har din häst tagit det lite lugnt ett tag nu i sommar? Kanske är den lite tjock och ur kondition? Varför inte lyssna på galopptränarens tips om hur du sätter igång efter vila. Missa inte heller stycket om iskockor och påridningar...

Tipstack till: Annika Källse
Text:
Hege Hellström

Ofta tänker vi ryttare väldigt disciplinindelat. En dressyrhäst går på banan i små volter, en hoppryttare tränar markarbete och hoppning. Men varför inte hoppa över skaklarna och lyssna till hur galopptränarna tänker? Här får du tips från Annika Källse, tränare på Täby galopp.
För en galopphäst är det kondition som är A och O, berättar Annika. Men även hopp- och dressyrhästar mår bra av bättre kondis.
- Fast för det första vill jag säga att våra hästar sällan är smällfeta, så man måste tänka på hullet när man lägger upp sin träning. Med en häst som är tjock och tung i kroppen får man ta det försiktigt, om de ska göra något de aldrig gjort.

Variera underlaget
När Annika har en häst som ska upp i tävlingskondition och som har vilat i cirka en månad har hon ett ungefärligt schema för hur lång tid det ska ta.
- Egentligen går jag mest på känsla. Men hästägarna vill ofta veta hur lång tid det tar innan hästen kan tävla, så då har jag kommit fram till det här schemat, säger Annika.
Hennes grundtips låter dock som vilken veterinärs tips som helst; rid varierat och på ett varierande underlag, gärna över stock och sten.
Annika rider hästarna fem dagar i veckan, men de går i skritten sju dagar i veckan. Generellt sett arbetar hon enligt upplägget en vilodag, sedan ett lugnt pass, så ett hårt pass, sedan en vilodag, och så vidare.



Gör så här:
1)Först är det rask skritt i en timme om dagen i två veckor som gäller. På Täby går hästarna i skrittmaskin, men det går lika bra att rida eller gå, bara man orkar med ett raskt tempo.

2) Därefter är det travpass i två veckor. Rid inte hästen dödstrött, öka successivt från kanske fem minuters trav till långa travpass. Om det blir bakslag, backa i träningsmängden eller stanna där du är.

3) Om hästen är frisk och fräsch är det dags för lugn galoppträning i ungefär två veckor. Börja med lugn canter. Hur långt du ska galoppera är upp till hästen.

4) Nu får galopphästarna ett tuffare schema i två veckor. Annika Källse varierar mellan tuff träning "när jag går ner och galopperar på, tills de kan gå ett varv (1 600 meter) i bra tempo" och dagar med dressyrpass ("jag är gammal ridskoleryttare, det är inte så många galopptränare som sysslar med dressyr annars") och travpass.

5) Efter det här får hästarna göra riktiga snabbjobb, de ska kunna galoppera ett helt varv "väl på bettet".

 

Syfte:
Att få upp kondisen på en häst som vilat en kortare period. Tänk på att ta det mycket lugnare om hästen vilat längre; veterinärens grundråd är att det ska ta lika lång tid att komma upp i normalt arbete som hästen vilat.

 

Svårighetsgrad:
Bas - alla som kan skritt, trav och galopp grejar denna kondis-övning.

 

Tänk på det här:
Håll koll på hur hästen mår. Öka successivt träningsmängden. Om du har en tjock häst, tänk på det och ta det ännu lugnare så att det inte blir överbelastningar.

Kommentera

Publiceras ej